Hívószavak (1)

E szavak arra hivatottak, hogy megérintsenek, s engedelmeddel életre hívjak belőled azt, ami mindegyikünkben benne van: érzéseket, válaszokat, tapasztalásokat. A szavakhoz tartozó hosszabb-rövidebb írások segítségével elmélyülhetsz, magadra találhatsz, és a közös dolgaink között is sétálhatsz. Válassz egy hívószót, és olvass kedvedre téma szerint!

Önismeret

Égig érő fa

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Tudod, a csodás égből hívtak ide, tapasztalásra. Megnyitották a teret szeretettel, szerelemmel, ősi egységgel. Rohantam! Azt ígérték vigyáznak rám, óvnak, s nem hagynak magamra. Tényleg ezt ígérték? Tényleg ezt akartam? Szétfeslett az egység, a biztonságos tér, amiben mozogtam. Kihullott alólam a talaj: többé nem éreztem, hogy dolgom, hivatásom volna. Vissza az égbe – gondoltam – úgysincs gyökerem, mi visszafogna. Szeressenek, fontos legyek, tartozzam valahova. Ennyit akartam. Hogy számítsak. Tényleg ezt ígérték? Tényleg ezt akartam? Fáj kimondanom, őrjítő fontolgatnom, de a szívemben igaz. Magamnak választottam. Ezt a talajt, ezt a sorsot, ezeket a pillanatokat. Ezért vagyok itt, jelen a tapasztalásomban, hol emlékezve, hol elfeledve önvalómat. Gyökerek nélkül, apró magvakban, csak sodródva a világban. Örökké az égbe vágyva. Megérkeznék, kapaszkodnék, növekednék – leföldelve, esélyt kapva, táptalajban. De kiköp a föld, nem képes a befogadásra. Azt mondja, dolgom van. Újra és újra útnak indít, messzire, távolabbra, a világ végén is túlra. Dolgom van – búgja. Aztán hazahív, mintha az egész csak szórakozás volna. Az otthont, találjam meg magamban – súgja – legyek bárhol is a világban. A termőföldet álmodjam, s teremtsem magam köré szorgosan. A szeretetet daloljam, a sebeket gyógyítsam, s mindezt, kezdjem magammal: Gyökércsakra, égi mantra, nyílj meg magvam, s áradj a világra! Törd meg burkod, engedd fájdalmad, bízz az égben, s kapaszkodj meg a talajban. Nyisd meg tered, szülj szeretetet, s teremts világot, melyben virágozni érdemes. Növekedve, nyújtózva, lassan, légy égig érő fa! Add oda magadnak, amire szükséged lett volna. Szeresd oda a múltba, öleld meg a jelenben szorosan, s töretlen, álmodd a jövőbe tiszta szándékkal. Add oda mindenkinek, hisz tudod, végtelen a forrása: légy csatorna – égig érő fa – mi összeköti az eget a talajjal!

1 FacebookTwitterPinterestEmail

Hogyan?

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Őszintén? Nem tudom, hogyan. Ettől még igen a válasz. Az előző kérdésre, még mindig igen a válasz. Pedig már majdnem lebeszéltem magamat. Nemet mondani tudok, ismerem az utat. Tudom, hogyan kell lemondani, szomorkodni, elszenvedni és sírni. Tökéletesen megy a gyakorlat. A végtelenségig gyakoroltam, ismételtem oda s vissza. De szeretném, ha ez egyszer, és még sokszor, másképpen volna! Igent szeretnék mondani, de nem látom az utat. Nem tudom, hogy mi lesz utána, hogy hogyan is válik valóra. Igen, és..? Elvárom magamtól, hogy tudjam, de ha nem rendelkezem válaszokkal, akkor boldogan áradok vissza a nem-mondásba. Vissza az előző kérdéshez, amire már annyiszor adtam világos választ. Megint, mindig, ugyanaz?! Sosem kérdeztem meg, hogyan csináljam máshogyan. Hogy ha igen, akkor mégis hogyan? Pedig a válaszok megvannak, csak a kérdést kell feltennem magamnak. Feladni a leckét a világnak. De ha nem kérdezek, akkor várhatom a választ! Élhetem megint, mindig, ugyanazt. Az ismerős utat. Felelj élet, hogyan váltsam valóra, ami a szívemben van? Kérlek, mutasd az utat – mert az előző kérdésemre, ezerszer is igen a válasz! Tudni akarom, hogyan..

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Mesésen

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Meséltél az életemről nekem, és én olyan szívesen hallgattalak. Ittam minden szavad, hittem, amit mondasz. Engedtem, hogy szívszorító sorsszálamra támaszkodva, tovább sződd a szálakat, hogy tekerd és fond a vezérfonalamat. Aztán, hogy az orromnál fogva vezess, és olyan meggyőzően meséld el az egészet. Mint egy szomorú háttérdallam, ami aláfesti az életeseményeimet. Dübörög a fülemben, hallom éjjel, s nappal – kikapcsolhatatlan. Kíséri lépteimet a szürke árnyvilágban, melyet csak megszokásból nevezek valóságnak. A keserű szabályok és a tudattalan emlékképek valahol mind arra emlékeztetnek, hogy ennél többet érdemlek, ennél többet kellene mesélnem – nekem. Nekem kellene mesélnem.. Tudod, volt idő, amikor énekeltek nekem – hangosabban, mint amire a szomorúság vagy a félelem képes. Szerettem. Lélegeztem. Éltem. Mégis, talán felelőtlenség más hangját remélnem, ha a sajátomat kellene megélnem.. De mondd, hogyan is szólalhatnék meg?! Ha a szavaim, a rezgésem, a zeném, mind másé – hisz birtokolja, használja egy rémtörténet. Szinte életre kelt: azt hiszi, szent. Talán emlékeztetnem kellene, hogy én vagyok Andersen, és ez még mindig az én történetem! Fényben élni, felszabadító, határtalan narratívával a kezemben. Dübörögni azt, ami igazából a lelkemben van. Ezt szeretném, erről döntöttem, ezt rezgem! Így szólalok meg. Édes ébredés, mámorító tettrekészség, a végtelen lehetőség. Hiszem, hogy mind az enyém. Hiszem, merem hinni. Ezt mesélem, ezt élem, s így állok előtted: bármire, mindenre készen. Az életbe szerelmesen, mesésen. Igen. Ez az én történetem..

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Határtalan

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Nem bírod a határokat – persze hogy nem – nem neked valóak. Ahonnan jössz, az határtalan. Az, ami vagy, az határtalan. Tudod milyen az? Emlékszel még, hogy milyen formátlan? Először a test, aztán a szoba, majd a ház. Ezekkel azonosítod magad. Nem vagy te határtalan. Vége van az utcának, jön a városhatár, megyehatár, országhatár. Határ után, határ. Ugyan milyen a határtalanság? Földanyánk ölében, a szoknyához közel, biztonságban. Nincsen innen tovább. Ez a világ. Milyen a végeláthatatlanság? Holdra nézve, földhözragadttan, fél lábbal mindig a realitásban. Szeparáltan, ide-oda tartozóan, határok közt súrlódva. Semmiképpen sem folyva! Darabokban.. Csillagmesék, otthonérzés, érdeklődés. Szép is a képzelgés! Bárcsak igaz volna, s nem az ezotéria üres pusmogása. Pedig spiri körökben ez így megy, de hazaérve már megint mindegy. Kicsit se hiszed. Test, szoba, ház. Ennyi a világ! Jó lenne flowban, egybehangzóan, áramlóan. Formátlan, igazian, önvalóan. Felébredve, emlékezve az illúzióban. Határtalan..

1 FacebookTwitterPinterestEmail

Festővásznon

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Van egy kép a lelkemben – hiheted, hogy a kedvencem – hisz állandóan ezt nézem. Akármit festek, az része vagy egésze ennek az eredetinek. Nincs alkotásom nélküle, nincs olyan, ami tőle független. Hiheted, hogy én festettem – logikus lenne – de én is idegenként állok előtte, akárcsak te. Nem emlékszem, hogy ki alkotott bennem, nem tudom, hogy kinek engedtem. Csak azt, hogy azóta is hatással van az életemre. Egyetlen művész volt, vagy temérdek? Mintha egy egész életet örökített volna meg. Érintések, szimbólumok, visszavonhatatlan szavak – mind jelen vannak – annyira részletgazdag! Múzsaként ihleti az összes tapasztalásomat, majd önigazolásként simogat. Sorsnak hívatja magát, törvénynek, néhanapján pedig, rongyosra mesélt történetnek. Lüktet bennem, álmodik helyettem, mígnem elnyomja minden csepp művészetem. Szabad beismernem, hogy nem látom már szépnek? Hogy kiábrándultan, és elfogyva haldoklik bennem a világ legtehetségesebb művésze?! Hisz a kép a lelkemben, többé már nem azonos velem – nem akarom, hogy az legyen! Talán tévedésből hittem, hogy bárki alkothat helyettem. Talán mégsem annyira idegen az alkotó művészem – talán ismerem. Talán én vagyok az, aki tudattalan, börtönt festett magának. Van festékem. Van ecsetem és ihletem. Használnék más színeket, kipróbálnék új technikát. Szenvedélyesen festenék, ez az igazság! És tudom, hogy tudnék szebbet.. Festővásznon előttem egy olyan élet, amit tovább, biztosan nem élek. A művész bennem, felébredt. Múzsa lelkem dalolva ihlet, én pedig végre festek! Innentől a mestermunkámat élem..

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Kívánalmaid lesni

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Lusta dolog nem kitalálni, hogy mit szeretnél, amikor saját kívánalmaid kellene lesni! Időfecsérlő a félelmeidről beszélni, ha egyszer mindet vággyá tudod alakítani! És fárasztóan megszokott kételkedni, pedig éltetőbb volna bízni és hinni!

0 FacebookTwitterPinterestEmail
error:
X