E szavak arra hivatottak, hogy megérintsenek, s engedelmeddel életre hívjak belőled azt, ami mindegyikünkben benne van: érzéseket, válaszokat, tapasztalásokat. A szavakhoz tartozó hosszabb-rövidebb írások segítségével elmélyülhetsz, magadra találhatsz, és a közös dolgaink között is sétálhatsz. Válassz egy hívószót, és olvass kedvedre téma szerint!

Szerelem

Megcsalás, tőled

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Érdekel, mert bonyolult, mert több, mint aminek látszik. Mert lépten nyomon megtörténik mindenkivel. Hol poklot élve, hol mennyet ölelve, belesodródva és kikászálódva belőle. Mert az elmém nem értheti meg teljesen – legalábbis meggyőződése. Mert hiába szenvedtem el, most már túlságosan is sok oldalról, még mindig nem fejtettem meg. Mert érdekel az összes döntés, az összes kín, a benne lévő helyes, helytelen, s semleges. Az összes minden. A komplexitás, a millió érzelem, a halálhoz hasonló, mégis éltető, mindent megrengető mozgatóelem. Talán ezért járkál az életemben. Szimplán ezért, csiribá-csiribú nélkül. Mert érdekel. Néztem kívülről, szenvedtem el közvetlenül, s közvetetten, rántottam vállat és voltam a részese. Most már mindenhogyan megtörtént, ugye? Mindig azt hiszem, hogy na, végre, ezzel a feladatnak vége. Nem értem, miért van rá még mindig szükségem. Mi az, amit nem fejtettem meg? Talán túlságosan mélyen ítéltem el. S, hiába oldottam fel már ezerszer, hiába volt, hogy a leginkább éreztem helyesnek, valami bennem, továbbra is tapasztalásba hívja a kedvest. Persze, hogy félek, ha ekkora kalamajkát vagyok átélni képes. De tudod mit? Bocsánatot kérek. Megcsalás, tőled. Forgószélként közeledsz, és élesen, könyörületlenül osztasz esélyeket. Játékra hívod az embereket. Megváltoztatsz mindent. Éltetsz. Mégis, ölésnek neveznek téged. Mindannyiunk nevében, elnézésedet kérem. A gyarlóság, nem a te műved. A kihívás, a változtatás lehetősége, az az érdemed. Talán teljesen rosszul fogunk fel. Szánalmasan gyáván nevezzük tragédiának a jelenléted. Te csak jöttél. A dolgodat tetted. S, mi bűnösnek ítéltünk meg. Nem nőttünk fel. Bevallom, továbbra sem értelek. Elfogadom, hogy a titkaidat nem feded fel előttem, legalábbis, hogy nem vagyok képes látni őket. De innentől, inkább csak megmosolygom a jelenléted.

1 FacebookTwitterPinterestEmail

Menthetetlen

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Csipkedi a szívem, de az máris repes – mondhatni menthetetlen. Azért örülök, hogy ilyen! Árkon, bokron vezet, akkor is, ha félek: szüntelenül érez. Ösztönből szeret, túlvilágian, a maga megmagyarázhatatlan módján és végeláthatatlan síkján. Amit egyszer megölel, azt sosem felejti el – szüntelenül dobogja, amíg világ a világ. Jóllehet, talán nem tudja milyen üresen, és nehéz is lehet állandóan, ennyi érzés ölelésében: ő így teremtetett. Fáradhatatlan, naiv a lelkem, de szeretem, hogy ilyen – hisz ajándék vele minden egyes ütem!

1 FacebookTwitterPinterestEmail

Sötéted a fényben

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Viharod mélyen, csillapíthatatlanul kavarog benned. Némának hiszed, de állandóan sziszeg. Dühösen. Így csak pislákol a fényed. Látom már a sötétet, érzem – pont úgy, ahogyan mesélted. Tudom, hogy mar, s hogy téped magad érte. Ettől féltettél, magadtól – hiába is neveztél fénynek. Talán nem hittél bennem, vagy nekem. Nem bíztál, de úgy igazán senkiben. Vándor lettél, mert úgy könnyebb. Csavargó, honvággyal a szívében. Így jársz lelked sötétjében. Árnyékként, félig holtan, alig jelen. Kővé dermedve, otthont vágyva, némán kérve, elesetten. Persze emelt fővel, határozottan, hitelessé téve színészeted. De tükör szemed túl beszédes – ha akarnád, se rejthetnéd el. Előlem, nem. Megígértem, hogy fényed leszek, s világítok, ha kéred. Te hatalmaztál fel, emlékszel? Talán ideje kérned. Sötéted a fényben, társra lel.

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Belső Virágzás II.

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Hogy van az, hogy csak én hiszem? Hogy egyedül kell? Hogy ez az egész szembemegy mindennel, és mindenkiével. Mindenki történetével. A világ tele jelekkel, de senki nem figyel. Mindenki mást lát, mást hisz el. Mintha csak egy út lehetne, mintha nem lenne A és B terv. Vagy másik százezer. Legalább végtelen, megannyi lehetőséggel. Miért kotyog nekem mást, miért súg különbözőt a fülembe? Miért tudhatom, miért van bizonyosság a zsebemben? Ne mondd nekem, hogy téveszme! Érzem a szívemben! Nem mondom, sok bennem a kérdőjel, de tudom, hogy a forrásom a legigazabb hely. Bízom benne. Te és én, mi ketten, sosem lehetünk ugyanazon a térfelen. Hogyan is lehetnénk, hisz kiegészíteni a másikat, ennyit jelent. Te vagy a másik felem, s én a tied. Arra szerződtünk, hogy mást élünk meg másként, teljesen más időben, minőségben, érzéssel. Miért hasonlítanám a jövőt a jelenhez? Rángatnám a múltat, hogy feleljen, vonnám kérdőre?! Sosincs ennek ideje. Mindig van, de talán még sincs itt a helye! A bölcs bennem, tudja ezt. A mártír bennem, többé nem szenved. A gyógyító felébred. A kétkedő köddé lesz. A hitetlen világgá megy. Az álmodó beszélni kezd. A teremtő, teremt: Az vagyok, akit a szerelme felismer. Az vagyok, akit a hite felemel. Az vagyok, aki világít a sötétben. Az, akinek virágba borul az élete.

0 FacebookTwitterPinterestEmail

Belső virágzás I.

írta: Flóra Babett
írta: Flóra Babett

Látlak. A múltat, a jelent, a jövőt egyszerre – te benned. Ismerem. Az ég adta szerelmet, elemi vonzást, ösztönt, érintés nélkülit, testtelent. Látom a szemedben. Vágyálom. Önmagát beteljesítő jóslat. Gyémánt ígéret. Mindez egyszerre. Mégis, annyi minden más eközben. Egy részed velem egy, egy másik pedig idegen. Tapasztalom, beszélek vele, de sokszor nem értem. Összeegyeztethetetlen, hogy ki is van a testedben, milyen színész játssza a szereped – hova rejted ilyenkor az otthont, melyet benned megleltem? Mélyrepülés. Taszítás. Félelem. Téveszme. Jártam a levéltárban, ott, ahol neked is van leveled. Fogtam a kezemben. Sokan a sajátjukat sem foghatják meg, én mégis kezemben tartottam a tied. Össze vagy kötve velem – így volt ez eleve – zuhanásunkban sem feledtem. Meg van a miértje, halványan még mindig emlékszem. Már akkor ismerlek, amikor a mindenség benned, még nem engem illet. Amikor az égig érő fád még csemete, s neveled. Amikor a hozzám tartozó részed még alszik, álmában pedig nincs rám ideje. Nehéz lecke vagy nekem. Súlyt cipelek, ami húzza, cibálja a szívem. Egyrészről itt vagyok, jelen, féllábbal mégis mindig máshol, másik időben. Érzem a rétegeket: néha összeérnek, és egysíkon élhetem meg őket. Nehéz összeegyeztetni bennem mindezt, mégis, mindig megteszem. Ha figyelek, érthetem, és a nyugalmam is végtelen – különben széttépne az ösztön, az érzelem. Tanítasz ezzel, s hálám ezért örökké ölel. Utam hozzád, lelkedhez vezet. Azon is túl, lelkemhez. S, míg hozzád igyekszem, Önmagamra lelek.

0 FacebookTwitterPinterestEmail
error:
X