Válassz ember! Félsz vagy szeretsz?

Szeretni vagy félni: melyik legyen? Muszáj dönteni? Miért kell e kettő közül választani? Lehetne szeretve félni, vagy félve szeretni – szeretni és félni. Persze jó volna nem félni, de ha egyszer tétje van! Akkor sem kötelező félni, mégis megtesszük szorgalmasan. Igazad van.


És ha félünk, akkor nem szeretünk, valahogy így van ez a gyakorlatban. Talán azért, mert veszélyes, mert a félelem arcunkba nyomja a következményeket, a végtelen lehetőséget, ahogyan ez végződhet. Tudva mindezt, mutass olyan szívet, mely szorulás nélkül szeret – ha szeret, mert talán még képes.

Akkor már egyszerűbb volna egyáltalán nem szeretni. Egészen jók ezek a félelem-érvek, szinte teljesen meggyőztek. Már csak azért is, mert amikor nem szeretek, akkor nem is félek. Ilyenkor tárgytalan az érzéseim vitája, jóllehet azért, mert bezártam őket a szobába. Elzártam mindent, így nincs fejfájásom, se szívfájdalmam – kettőt egy csapásra! De egyáltalán nem fair, hogy ez a kérdés mindent vagy semmit alapon dől el! Hogy választani kell. Hát milyen alku ez?! Valaki magyarázza meg!

Nem szerethetek, ha félek, de már nem is félhetek, mert szeretet híján minek..

Talán elhatalmasodott rajtunk ez a bestia, nem is olyan ártalmatlan, mint ahogyan azt állította. Pedig jobb félni, mindig mondja. Először csak óva intett minket – nem kért sokat – ezért ártatlanul vigyáztunk a kérésére. Fogta a kezünket, sétált velünk, de mindvégig békésen viselkedett. Aztán lassan, ravaszdin, ujjról ujjra cibálni kezdte a kezünket, már nem viselkedett szépen. Szorított itt is, ott is, szinte fájdalomban tartotta egész testünket. A szeretet keservesen rít, de egy ideig csak megfértek mindketten – majd egyszerre tarthatatlanná vált a helyzet.

Válassz ember! Nekem több hely kell! – követel a félelem. Válassz engem! – nyögi az utolsókat a szeretet. Kettőt könnyebbet.. Mindent, vagy semmit, erről kell döntenem – gondolja az ember. Hogyan viseljem el a sivár ürességet a szívemben? Vagy hogyan legyek elég bátor a félelemhez, hogy szerethessek? Bátorság, mi fán teremsz?


Minden alkalommal, amikor félve, de szeretsz, bátorságot ölelsz. Bátorság, de mindegy, hogy minek nevezed. Testvériségnek, mely a másik kettő – félelem és szeretet közt – rendet tesz; bölcseletnek, mely helyt ad mindkettőnek; vagy tapasztalatnak, mely tudja jól, hogy e kettő valójában egy.

- Flóra Babett

Ha tetszett, oszdd meg!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

Kapcsolódó cikkek

Ha most születnél meg

Persze, nyugodtan szenvedd el. Mondd azt, hogy elvettek valamit tőled, hogy ez az egész nem fair. Bár nem tudom, hogy hallottál-e már panaszkodni újszülöttet. Az emlékek miatt van, ugye? Dédelgetett álmok miatt, és régóta szövögetett tervek miatt. De igazán azért, mert hitted, hogy ismered a szabályokat. Aztán, aztán történt egy ilyen: minden más lett, és már semmi nem ugyanolyan.

Tovább olvasom »

Rombolj kislány!

Ha kihagysz egy lépést, akkor nem táncolhat veled az élet. Ha kihagyod a rombolást, kihagyod a teremtést és a megtartást is. És kilépni az élet kerekéből azt jelenti, hogy kint is maradsz. A történéseken kívül, az áldásos változásokon kívül, egy megfagyott valóságban egy szeretett fantáziával, mely a régről maradt szennyek miatt, egyszerűen képtelen a manifesztálódásra..

Tovább olvasom »

Bizalomra születtem

Csak velem lehet a baj, hisz az összes velem történt meg – mindben én vagyok az ismétlődő elem. Véletlen? Miért érdemlem, mit tettem? Ez lenne az én történetem? Bízni vágyó lélek egy megbízhatatlan életben? Ugye nem? Egy zsigeri berögződés egyszerűen nem lehet a végzetem. Másra születtem, annyira más szól a szívemben.

Tovább olvasom »

Bizalomra születtem

Csak velem lehet a baj, hisz az összes velem történt meg – mindben én vagyok az ismétlődő elem. Véletlen? Miért érdemlem, mit tettem? Ez lenne az én történetem? Bízni vágyó lélek egy megbízhatatlan életben? Ugye nem? Egy zsigeri berögződés egyszerűen nem lehet a végzetem. Másra születtem, annyira más szól a szívemben.

Tovább olvasom »

Két kézzel szorítani – mégis elengedni

A görcsbe szorult kezeteket lassan szétbontani, az ölelésből kikászálódni, az utolsót hagyni elcsattanni, és elindulni. És ha külön vált a test, a lélek következik. Sorra venni a szívednek kedvest, megmosolyogni, az elnehezült levegőt kifújni. A fájdalmasat engedni eluralkodni, tombolni, megkönnyezni, majd szipogva rendet tenni, újra békét teremteni.

Tovább olvasom »

Életvirággal a szívemben

Tényleg dőljek? Amiért nincs itt ebben a világban semmi, amit a lelkem keres. Bár a hangzatos ígéretek sokáig adtak lendületet, egy pont után, tisztán éreztem: nincs tovább. Most kell! – nyögte bennem minden. A nullán, mínuszban is talán, a jövő talányos ígérete, többé már nem motivált.

Tovább olvasom »
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
error:
X